Det är såhär det är!

Eftersom jag denna helg inte varit helt frisk som en nötkärna har jag passat på att boa in mig i lägenheten. Nu är allt uppackat och jag har placerat det som kompletteringshandlades på IKEA. Så nu är det dags!
 
Rundtur på 27 Rue Thiers:
 
 
Hyreshuset. Min balkong är det på andra våningen till vänster
 
 
Trapphuset. Märk väl den underbara färgen på väggarna
 
 
Såhär ser det ut på den våningen jag bor på
 
 
Sovdelen av rummet
 
 
Köksdelen
 
 
Denna del kan kanske kallas för allrumsdelen
 
 
Min balkong
 
 
Utsiken jag tittar på just nu
 
 

Sådär ja, nu så har jag visat hur jag förmodligen ska bo fram till sommaren 2013!
 
 
 

La laverie

Söndag.
I Frankrike är det mesta stängt vilket bäddar för en fixardag.
Tvättning stod på min, Hannes och Michaelas lista så vi tågade iväg till tvätteriet tvärs över gatan. Jag kan ju säga så här att det var ingen tvekan om att vi var där för första gången och om man hade velat ha en filmkamera i ett tvätteri någon gång, så var det just då. Att tvätta en tvätt i en maskin gjord för 7 kg kostar 3,10 €. När man lagt in tvätten i maskinen går man fram till en automat och lägger in pengarna och väljer maskin. Michaela är först ut och stoppar in pengarna och maskinen startar. Jag gör likadant varpå min maskin startar. Utan att vi valt program eller lagt in tvättmedel börjar maskinerna snurra runt, runt och kläderna blir blöta. Som tur var var det program jag ville ha standardvalet så jag behöve inte panika över att ha fått fel temperatur på tvätten. Men, för att tvätten ska bli ren krävs det ju att det kommer tvättmedel på kläderna. Har ni testat att lägga i tvätt- och sköljmedel i en maskin när vatten redan börjat forsa genom den facket som är till för förtvätten? Inte? Det har vi gjort idag i det franska tvätteriet på Rue Thiers! Fransyskan som satt och väntade på att hennes tvätt skulle tvättas klart såg inte alls road ut över de tre svenska utbytesstudenternas första-gångentvättning. Nu vet vi i alla fall hur man ska göra nästa gång...
 
 
Det är alltså här jag kommer att tvätta min tvätt
 
 
I väntan på att tvätten ska bli klar kan man stirra in i denna vägg
 
 

J'ai un rhume

Visst låter det coolt? J'ai un rhume. Jojo ni.. Det är inte så coolt som man kan tänka sig. Jag är förkyld. Och har lite feber. Denna dag har dels gått åt till att hitta en kylväska och jag kan konstatera att alla fransmän antingen inte vill ha sin mat kall och inte fattar att det inte är bra för magen att äta mat som legat framme i över 30 grader eller helt enkelt redan äger en kylväska. För en sak som är sann: Det finns ingen kylväska i hela Grenobles innerstad! När jag erkänt mig besegrad handlade jag ett matförråd med saker som inte behövde någon kyl.Jag får helt enkelt vända detta till något positivt. (jag hänvisar till mina tidigare publicerade klokord)
 
Idag råkade jag springa på ett stort shoppingcenter, där jag säkert kommer att hängaa fler gånger. Dagens köp blev tre linnen, ett par shorts och ett par ballerinaskor på HM.
 
 
HM:s skyltar hägrar i shoppingcentret "La Caserne de Bonne"
 
Franskan känns mer och mer naturlig att ta till. Som till exempel när jag tillsammans med vakten på Monoprix upptäcker att det tjuter om mig på grund av att HM-personalen glömt bort att ta bort ett larm... Eller när den franska killen frågar efter mitt nummer på gatan. Förhoppningsvis kommer det kännas än mer naturligt efter kommande veckas franskakurs.
 
Ikväll har jag börjat fixa med mina saker i rummet. Fotoväggen är fixad så nu har jag en massa underbara personer att titta på över sängen. Jag har också upptäckt att det är gott att dricka uppvärmd äpplejuice (Louise: Kom ihåg att köpa tepåsar imorgon!). Det är kanske något som jag kommer att fortsätta med tills min hals slutat vara dum mot mig.
 
Just nu ligger jag och lyssnar på "The Cinematic Orchestra" (albumet "Ma fleur"). Tydligen ska detta enligt en klok person jag känner ge bra drömmar. Vi får hoppas på det :)
 
Bisous!!

"The Swedish Connection"

Efter ett ganska så sent parkhäng blev det sen uppgång under fredagen. Vid halv elva var jag och Elin iväg till Fonciere Etoile som jag hyr lägenheten utav. Elins ärende var att hitta en lägenhet, medan jag hade två andra ärenden. Nummer ett: Få ett papper som jag kunde använda för att sedan skriva över elen på mig (tydligen går detta inte automatiskt). Detta papper hade tydligen de missat ge till mig, medan de andra svenskarna fått med sig detta i sin hand. Nummer två (som egentligen var prio ett): Att återigen tjata på att jag inte har ett kylskåp som blir kallt. Nu har de haft över två veckor på sig! Nu frågade de återigen om det verkligen var så att det var trasigt och meddelade att den som var ansvarig över detta har semester men kommer på måndag. Detta hde de inte kunnat säga till mig förut? Hm....
 
Efter att ha gått fram och tillbaka till kontoret följde jag med Michaela, Hannes och Joel för att skaffa CAF, franskt bostadsbidrag (Det gäller ju att suga ur alla pengar man kan från franska staten). När vi sitter och fyller i (elva!) papper kommer vi till den delen som styrker att man har lägenhet varpå de andra glatt tar fram ett papper de fått från vår hyresvärd. Då får jag återigen erfara att de andra fått ett papper som de mirakulöst misslyckats ge till mig. Så jag får tydligen åka tillbaka till CAF-kontoret en annan dag.
 
Efter lite vila vet det dags för mig, Michaela och Hannes att ta bussen till Svenskriket a.k.a IKEA. Ett tag senare och massa euro fattigare klev vi ut från en del av Kamprads imperium. Dagens miss var att vi kom för sent för att äta köttbullar i restaurangen men det får vi helt enkelt göra någon annan gång.
 
Hannes och Michaela gåendes från IKEA till bussen
 
Framåt kvällen samlades Camp Sweden i foajén. Där berättade Sofia och Jakob som varit på bankmöte idag att bankmannes hälsade till mig att mitt kontrakt tappats bort. Vi hör ju. Jag, fransmän och papper har än så länge inte haft en fantastisk klang.
 
Även denna kväll spenderades i Parc Paul Mistral drickandes rosé i grämattan med en del av erasmusgänget. Tydligen har de börjat kalla svenska truppen för "The Swedish Connection". De har kanske börjat tycka att svenskflocken som bor i samma hus är en aning freaky...
 
À bientôt!
 
 
 
 
 
 

Bienvenu de CUEF!

... har jag för mig att det stod på pappret som tillhörde franskaprovet. Klockan åtta i morse samlades Camp Sweden för att gemensamt ta sig till universitetsområdet där franskaprovet skulle hållas. När vi klivit av spårvagnen var skulle vi hitta till skolan och jag hade ju (dum som jag var...) meddelat hela Camp Sweden att jag två veckor innan varit vid universitetsbyggnaden där provet skulle hållas. När jag går där och (faktiskt) är ganska så säker på vart vi ska ser jag att det är flera utbytesstudentliknande personer som följer efter Camp Sweden. Känn pressen! Dock så krävdes inte alltför lång tänkarhattsprocess för att hitta rätt, då det var tionde meter hade satts upp lappar som visade vägen. Utbytesstudenterna fick sitt tätt tillsammans och göra hörförståelse, läsförståelse och skriva.
 
Idag har jag även hunnit med att luncha med Joel (del av Camp Sveden), tre tyskar och en finska. Efter lunchen utforskade jag och Joel stadens (vad vi vet) största park. Klockan fyra var det dags för bankmöte och jag och Joel går in fär glatt och vill öppna bankkonton. En timme senare hade vi lyckats öppna en konto bundet till kontokortet och två sparkonton. Bankens erbjudande var följande: Bankkortet är gratis under ett års tid och vid öppning av kontona fås 50 . Vid användning av bankkortet ges 20 . Under nästa halvår ska vi få 50 till. Hmm... Det känns som att vi måste leta efter fallgroparna efter detta erbjudande. Dock så har banken ett samarbete med skolan så vi har (förhoppningsvis) inte blivit grundlurade av den franske bankmannen.
 
Under kvällen var det dags för middag med det svenska gänget. Bredvid oss på resturangen satt ett annat utbytesstudentgäng som vi träffat tidigare under dagen. Av dem fick vi reda på att det tydligen i den stora parken (där jag och Joel tidigare varit samma dag) skulle finnas en bar. "Låter spännande" tänker Camp Sweden och strosar mot parken.
 
 
Svenskmiddag: Axel, Elin, Jag, Michaela, Sofia, Hannes, Jakob, Joel
 
 
Vilket parkhäng det var där! Folk sitter och chillar på gräset och emellanåt spelar de boule på gruset. Camp Sweden stannade vid några fransmän och tittade på när de spelade något som vi aldrig sett förut. Det visade sig att det var ett Skandinaviskt spel. Jag trodde aldrig att jag skulle vara med om att fransmän föreläste för svenskar om skandinaviska utespel...
 
Camp Sweden strosar runt i parken men finner ingen bar. "Man ska inte lite på utlänningar" utbrister någon i Camp Sweden. När vi gett upp ser vi massor av färgglada lampor längre bort som en hängring i öknen. Camp Sweden hade hittat baren med parkhäng! Lite senare kommer andra gänget utbytesstunder och vi alla slår oss ner på gräset. Riktigt bra kväll!
 
Svenska utbytesstudenter vilsna i Parc Paul Mistral
 
 
Nu, läggdags!

Första hälsningen från Frankrike

Nu sitter jag här i min lägenhet i Frankrike. Det är sjukt varmt så jag kommer inte frysa inatt. Jag har under denna dag lyckats få en oväntad sovkompis inför natten. När jag satt på Arlanda fick jag se ett välbekant ansikte. Elin och jag hade tydligen bokat samma flyg så vi kunde vid vår ankomst till Genève ta bussen tillsammans till Grenoble. När vi klev av bussen fick vi kånka våra massa tunga väskor genom staden. Värmen var väldigt påträngande! Det mesta har gått som smort, förutom en liten detalj. Det gick till såhär att när vi kom till hyreshuset där min lägenhet finns kände vi att det var för tungt att släpa upp allt bagage för trapporna. Då slog snilleblixten ner i oss båda och vi satte in allt bagage i hissen. Värt att nämna är nog att den här hissen är den minsta som denna värld har skådat. Man ska vara glad om man kan stå två i denna och samtidigt kunna vända sig om. Men som sagt vad, vi ställer in allt i hissen och trycker glatt på knappen som ska ta hissen till andra våningen. Väl uppe på vår våning och efter lite prat med två andra svenskar Michaela och Hannes märker vi att hissdörren inte riktigt vill gå upp...
 
Så... hissen är som ett idiotsäkert kassaskåp... Men ALL vår packning...
 
Vi hade inget annat val än att ringa till en hissjour... Som sa att de KANSKE kunde komma IMORGON bitti...
 
Men men, Elin sa till fransyskan i telefonen att det var helt omöjligt eftersom vår packning var i hissen och att vi kom från Sverige idag. En halvtimme efter samtalet hade vi våra väskor i lägenheten. Allt var återigen frid och fröjd!
 
Ikväll har vi ätit middag och utforskat Grenoble.

Nu är det läggningsdags. Franskaprov väntar oss imorgon bitti. Då får jag se vad mina 3 1/2 år gamla steg 4-kunskaper har att ge...
 
God natt!!

Då var det dags!

Nu är jag på väg. Just nu sitter jag vid gaten på Arlanda med boarding om tio minuter. Kan inte riktigt förstå detta än men det börjar nog bli dags eftersom jag om några timmar ska inta lägenheten som ska vara mitt hem i nästintill ett år.

Nu börjar äventyret!

Hej bloggen!

Nu har vi kommit fram till det ögonblick då denna blogg ska användas till vad den skapades för att vara: En blogg om mitt utlandsår i det fantastiska landet Frankrike, närmare bestämt staden Grenoble.

Efter ett (nästan) sommaruppehåll tar jag alltså nu återigen min bloggkarriär på fullaste allvar (i alla fall från och med att jag fixat internet...).

Så mina damer och herrar: Laissez-moi présenter mes aventures!

Imorgon är det dags för avfärd och min resa börjar med tågpåstigning vid Kolmårdens station.

Souhaitez moi bonne courage!

mesaventures

Borttappad svensk i Frankrike med rätt att läsa reglerteknik på ett språk hon inte riktigt behärskar.

RSS 2.0