Ingen fara på taket här inte!

Hej bloggen!
 
Dålig uppdatering... Jag vet. 
Jag tänkte bara säga att jag har överlevt Linköping. 
Det är alltså inget konsigt här inte men jag har bara haft saker att göra. 
I fredags stod tacosen på bordet när jag anlände till Chateau Björklund-Secher. 
Sedan var det dags för spex och barhäng på NH. Lördagskvällen spenderades på flamman i och med E-klassens tjejsittning. Efterrätt och mellanfest skedde hos Erica och sedan dansade vi på flamman fram till stängning!
Bilder från denna fantastiska kväll kommer komma upp tids nog. 
 
Bises! 

Då har man landat!

Då var man i Sverige igen. I morse lämnade jag Rue Thiers 05:30. Enda missödet så här långt är att jag glömt stänga av elementet. Jag tror att det får bli ett uppdrag för Michaela nu i eftermiddag...

Nu blir det tågresa från Arlanda mot Linköping!

Skiiiiidor!

När jag kom hem från skolan tänkte jag börja packa, men sedan kom jag på att skid-VM börjar idag. Jag satte mig med en kaffekopp för att titta på sprinten på SVT Play. En medalj till Sverige. Yey! 



 
Norska och svenska flaggor i Italienska Val di Fiemme
 
 Idas silvermedaljsmålgång!
 
 

Vår!

Idag var det riktig vår i luften i Grenoble!
Jag har varit ledig idag så jag har mest fixat med saker. Ni vet tvättning och städning och annat som måste göras. Jag har också varit svensklärare till Ingrid. Detta var antagligen sista lektionen innan hon ska göra sin svenska BAC, så nu ska jag hålla tummarna för att det går bra för henne! 
 
 
Imorgon väntar en 4,5 timmes lång föreläsning i biotechnologie. Lika bra att få lite skönhetssömn innan dess. Chiao!!
 


 
 
 

Un nouveau cours

Idag började jag med en franskakurs. Denna hålls på campusområdet under kvällarna för utbytesstudenterna. Denna termin har jag avancerat till grupp B2. Pas mal! Pas mal du tout :) 
Idag gick vi igenom fördomar om fransmän och tittade på en film. Här får ni den engelska versionen (även om jag kan hålla med om att det låter som franska fast med engelska ord. Tänk att ja har lärt mig hänga med i denna accent!). 
 
 
 
 
 
Nu ska jag krypa ner i min säng och läsa "Den tomma stolen". 

Courageuse!

Idag har jag provat bikini... 
 
... i februari. Ni vet den där månaden när kroppen inte exponerats för solen på flera månader och då man fortfarande kan se spår av julbord på kroppen.  
 
... i Frankrike. Ni vet det där landet med smala fransyskor. När jag skulle ställa mig i provhytten ser jag en smal tjej säga att hon måste ha storlek 40 i sin överdel. Redan där anade jag att detta kunde bli klurigt.
 
... och köpte en till slut. Jag fick gå upp till den största storleken i båda över- och underdel. Sådant är livet i detta land. Kan inte baguettedieten fungera snart? 
 
... och kommer vara riktigt snygg på godtycklig strand i Sydamerika om några veckor! 
 

Skridskoåkning i AlpExpo

Söndagsnöjet för dagen blev skridskoåkning i AlpExpo med Michaela och Henrik. Vi hade alla haft några års uppehåll från att stå på smala skenor på is, men vi lyckades ändå stå på fötterna!
 
Michaela var den av oss som mest har tränats till att bli en isprinsessa, så hon skulle lära oss att göra en piruett. Efter lite träning yttrades dagens kommentar av henrik: "Vi struntar i att åka runt. Här ska det övas piruetter!". Till slut hade alla tre snurrat runt lite på isen. 
 



 
 
  
 Piruetträning!
 
 
 


 
 

En tur med le Telepherique till la Bastille! - Bilder från lördagen

På lördagseftermiddage tog jag, Michaela och Henrik telepheriquen upp till Bastiljen. Solen sken och sikten var så pass bra att vi kunde se ända till Mont Blanc. 
 
 
 
 


 
 
 
 
 
 

 
 
 
 
 
 
 
 

It's friday!

Fredagen började med engelskalektion. Sedan har jag förberett morgondagens svensklektion. imorgon ska vi gå igenom adjektev, dess olika former och hur man komparerar dem. Jag förväntar mig ett litet kaos till en början men jag hoppas att jag med mina pedagog-skills kan fixa det. Efter en kvällslöptur är det nu dags för pubkväll med erasmusgänget!
 

18 av 20.... BAM!!!

Listorna på tentaresultaten hade satts upp vid entrén i skolan...
Den kursen som jag skulle få min dom i var "Analyse marketing du besoin, cahier des charges fonctionnel".
Det hade gått överraskande bra! Jag och Hannes var bland topp fem av alla i hela kursen och då har vi även räknat med fransmännen från hela årskurs 2 (4 enligt det svenska systemet).
 
Visst visst, jag vet att vi Erasmusstudenter kan få glädjebetyg och att höga resultat ibland "bara händer" för vår del. Men i så fall hade vi i alla fall de högsta glädjebetygen så något måste vi ha gjort rätt.
 
Det första tentaresultatet på Génie Indutriel blev i alla fall inte en besvikelse.  
High five på den!

Crazy Cake Pops Valentines Day!

 
Victoria kom till mig med en ros och en Cup Cake. Hon är allt bra söt den där Y-aren! 
 
 
 
 
På kvällen lagade vi mat...
 
 

... och gjorde cake pops. En sort med smaken Bayleys - kakor och den andra sorten med hallon - choklad. 
 
 
 
 
 
Senare kom Michaela, Hannes, Annica och Henrik för att äta efterrätt i min lägenhet. 
 
 
 
Så kan en Alla Hjärtans Dag se ut i Frankrike! 
 
 
 
 
 
 

Too late!!!

Idag pratade vi om jäsning på biotekniken.
Föreläsaren förklarar hur jäst fungerar och säger sedan:
 
"Le levure existe aussi comme levure sec,
mais le levure chimique, ce n'est pas le levure réel."
 
"Det finns också torrjäst,
men bakpulver är inte jäst"
 
 
Jag hade behövt denna föreläsning innan semlebaket...
Too late my friend...
 
Too late...

Sen bakade vi lite semlor!

Självklart var semlor ett måste på fettisdagen. Det blev helt enkelt till att baka själva.
 
19:20 anländer jag, Joel och Michaela till italienska tjejen Caterina (eftersom vi inte har en ugn i Camp Sweden var vi tvugna att bjuda in oss till någon annan)
19:30 börjar vi smälta smör
19:50 sätter vi degen på jäsning
19:55 anländer tyskan Christina med kardemumman
20:30 börjar vi knåda degen
20:35 kommer vi på att "leuvre chimique" kanske inte är torrjäst
20:40 har vi gjort en bakparlör
( levure = jäst, levure sèche = torrjäst, levure chimique = bakpulver)
20:45 tänker vi att det får bli bullar innehållandes bakpulver
20:50 börjar vi vispa grädde och göra mandelmassesmet (mandelmassesmet = marsipan, grädde och bröd)
 
 
 
21:00 är bullarna klara att tas ut från ugnen
21:05 är grädden färdigvispad efter att den skickats runt bland gruppen och handvispats med lite kärlek från varje gruppmedlem
21:15 är semlorna klara
 
 
 
21:20 är alla såhär glada:
 
Totalt lyckades vi samla ihop representanter från  6 olika länder (Sverige, Finland, Storbritannien, Tyskland, Italien, Spanien) för att äta semlor.
 
 
 
 
 
 

Tankenötstisdag i bilder

Jag och Michaela i butiken "Another One". Och ja.. det blev också en annan klänning än den på bilden. Blev ingen rymddräkt fettisdagen den 12 februari 2013. Men semlor blev det i alla fall. Bilder och förklaring på detta kommer imorgon :)
 
Louise i rymddräktsklänning
 
Fina Michaela har hittat ett perfekt fönster att sitta i medan hon väntar på att Louise provat klart

Tankenötstisdag

Tisdag och ledig. Jag utnyttjade detta med att äta två frukostar och ta en väääldigt lugn förmiddag. 
Under eftermiddagen var det shopping med Michaela och Christina. 
Jag och Michaela tog sedan sen lunch på Le Bureau, som har Grenobles bästa sallader. Mums!
Sedan har vi mest diskuterat de vanliga tjejproblemen (t. ex. brudtärnor som inte är snälla mot varandra och vad för klänning jag ska ha nästa fredag och kommit fram till att det inte blev rymddräkten av märket cop copine). En helt vanlig tankenötstisdag helt enkelt. Ikväll blir det semlebak!
 
 

Äkta kärlek rostar aldrig

 
 
 
En av mina kärlekar i livet som jag inte vil förlora är "andra frukosten". Ni vet när man först går upp och äter något litet för att sedan en timme senare kunna äta mer. Då har vi en andra frukost. Jag tror att detta ligger kvar från alla skollov från när jag och Emelie var små då mamma gick upp tidigt med pappa för att äta frukost och sedan tog en andra frukost när vi döttrarna hade vaknat. Vardagslyx! 
 
 

Måndagsväder...

I morse när jag tittade ut möttes jag av ett snöigt Rue Thiers. Jag som hade trott att jag kunde ställa in vinterskorna för denna säsong... Jag funderade på om det skulle bli bättre av att lägga mig i fosterställning i min varma säng, men det brukar ju inte fungera så. Klockan åtta var jag i skolan. Halv nio gick jag igen efter att föreläsaren inte dykt upp. Kortare skolstart på veckan får man nog leta efter.
 
Ikväll har jag varit svensklärare åt Ingrid, då vi har gått igenom hennes egenskrivna text samt läst och diskuterat en tidningsartikel. Det är jättekul att märka att hon har gjort framsteg!
 

Aftonbladet: Sveriges nyhetskälla och mötesplats...

Trots närmare 150 mil från den svenska gränsen vill jag hålla koll på det vackra blågula landet. En liten sväng på de olika nyhetssajterna är ett lika stort måste nu som när jag bodde i Sverige. Idag började jag med Aftonbladet. De ska ju (bevisligen) vara bäst om man vill ha nyheter digitalt.
 
Denna syn möter aftonbladets läsare:
 
 
En sådan rubrik betyder enligt mig en kvalitetssäkring på innehållet i den digitala versionen av tidningen med senaste nytt om vad som händer i världen, välskrivna reportage och artiklar som både berör nyhetsflödet och historiska händelser som är värda att belysas. Men ännu en gång får jag visa mina ledsna hundögon (ja Reinfeldt, jag kan också!) när jag hittar detta:
 
 
 
Vi kan ju också diskutera varför jag trycker på denna länk från början (ja för att kunna hitta denna artikel måste jag ju självmant ha tryckt på länken...). Jag hade nog hoppats på något med spännande slut. Tänk om hon hade blivit tvungen att KLIPPA AV SIG HÅRET?! Hur hade det gått med hennes karriär då? Jag tror egentligen att den hade fortsatt precis som vanligt. Att ha varit för ointressant för att ens hamna på någon ute-lista (Aouch, lite hårt. Men också lite sant). Jag bör i alla fall avsluta detta inlägg med att säga att det var tur att tovan redde ut sg och att Anna slapp skilja sig från sina proteinutväxter som kan växa ut igen. 
 
 

När det är söndag...

... är det plugg- och rekreationsdag. 
Efter att ha suttit ett tag med skolans uppgifter är det nu dags att möta Bastiljens trappor!

 
 
 
 
(och för er som undrar ser det alltid ut så här i mitt rum: Inget onödigt står framme, allt matchar (till och med mina kläder ska gå i ett med inredningen), alla smycken är i ordning i mitt smyckesställ och två flaskor står alltid redo på köksbordet i fall jag får oväntat besök. Inga kontigheter! (Det enda som var sant i näst sista meningen var det angående flaskorna. Louise Sandén är ju trots allt en student, red. amn.)

Helg på Rue Thiers

 Igår var det chillkväll med Victoria som gällde. Vad sägs om följande:
 
Soupe de campagne 
Pain des figues et amandes 
Terrine de foie de volaille 
Jambon sec 
Chèvre avec tomates secs
Moules au persil et à l'ail
Chocolat noir avec des framboises
Chocolat lait avec des pistaches et oranges caramelisées
 
 
 
Eller för den som önskar:
"Soppa från landet"
Bröd med fikon och mandlar
"Kycklingleverpastej", svårt att hitta en perfekt förklaring
Lufttorkad skinka
Getpst med soltorkade tomater
Musslor med persilja och vitlök
Mörk choklad med hallon
Mjölkchoklad med pistasch och karamelliserade apelsiner
 
 
Just det. Till detta serverades en flaska Luberon. 
 
 
Mellomys kan även fixas i Frankrike!

Parlez-vous anglais?

Idag var det dags för mig och Michaela att testa hur det är att ha engelskalektion med fransmän. Klockan tio steg vi in i klassrummet. Lären var en kvinna i sextioårsålsern som var från Irland. Oj vad det märktes att hon inte var fransyska! Hon enleder lektionen med att förklara hur hon ser på utbildning och hur man bäst lär sig språk. Hon menade att vi inte skulle köra efter det franska systemet som går ut på att eleverna mest sitter tysta. Det här skulle vara en klass där man inte behöver vara rädd för att prata och hon sa till oss att ju mer vi diskuterade desto bättre var det.
 
Med förklaringen "vi är alla vuxna här inne" fick vi inte kalla henne för Madame utan här skulle förnamn användas. Till slut tog hon upp vad som gällde vid frånvaro. Egentligen måste man ha ett sjukintyg för att ha en godtagbar anledning till att inte vara på lektionen men hon sa att hon var irländsk och inte riktigt sysslade med sådant. Vi skulle maila henne om vi inte kunde komma på lektionen. I det mailet skulle vi även förklara varför vi inte kunde komma, även om anledningen var att vi varit ute för länge på pub under torsdagskvällen (Då tittade jag och Michaela på varandra och båda tänkte nog på gårdagskvällens krogbesök). Läraren fortsatte och sa att det var bättre att vara ärlig och att säga den rätta anledningen om det verkligen var så det var. "Istället för att ha det franska systemet att bygga upp relationen på misstro vill jag bygga upp den med att vi kan lite på varandra". Klok kvinna det där...
 
Det var en riktigt trevlig lektion där vi fick sätta oss i grupper och diskutera. Den kursen kan vara rolig att bryta av de lite tyngre kurserna med. Så från och med nu är jag utbytesstudent i Frankrike som går på engelskalektioner :)

Ny termin, nya kurser!

Den här veckan har jag börjat med två nya kurser. 
 
I måndags var det dags för "Biotechnologie". En tre timmars föreläsning som var ett ihopkok av Biologi A, Biologi B, Kemi A och Kemi B. Föreläsaren han gå igenom de olika cellerna, cellernas uppbyggnad, Glucider, Lipider, Proteiner, Amonisyror, DNA, celldelning ja... YOU NAME IT!
 
Efter hundra slides och massa info på franska var jag en aning omtöcknad... Efteråt gick jag fram och pratade med föreläsaren. Som enda utbytesstudent i kursen kan det vara bra att visa föreläsaren att man finns... När jag frågat om examinationsmomenten frågar han vilket land jag är ifrån. När jag svarar Sverige blir han intresserad och säger att han varit i Umeå under en period och säger sedan att surströmming verkligen inte är något att ha. Näår jag säger att jag aldrig ätit det skakar han på huvudet och säger "Ce n'est pas obligatoire", det är inte obligatoriskt. Jag kan förstå att detta svenska fenomen inte passade fransmannens smaklökar...
 
Tisdagen bjöd på kursen "Gestion de stock". För första gången efter ankomsten till Génie Industriel får jag en liten Linköpingskänsla i kroppen! Tydlig föreläsare som går igenom förkunskapskrav, vad vi ska lära oss och vilka examinationsmoment som finns. Även under tretimmarslektionen var det tydligt och jag hängde för en gångs skull med (visst visst, allt kan inte förstås men det lyste inte frågetecken om mig!) och jag kunde till och med förklara en sak för en fransysyska. Så det finns hopp för mig, även om det inte riktigt är dags att ropa ut segervrålet än. 
 
Än så länge tror jag på denna termin (även fast det på bilden ser ut som att jag har världens längsta tummar...)
 

Tentaperiodens påverkan och icke-påverkan

Tentaperioder är något som vi studenter måste ta oss igenom. För en utomstående kan det vara svårt att förstå hur livet förändras under de veckorna där examinatorerna ska sätta oss på prov. På ett pedagogiskt sätt ska jag nu illustrera hur livet är före, under och efter tentaperioden. 
 
 
 
Studentens liv under och efter tentaperioden
 
 
Under tentaprioden badar vi i papper i form av  kompendier från lärare, lektionsuppgifter, föreläsningsanteckningar, labhandledningar, kurslittertur, sammanfattningar, tidigare tentor och lösningsförslag till gamla tentor. Varje dag släpar man detta till och från skolan (om inte övernattningen sker på universitetet vill säga). 
 
Efter tentaperioden rensas papprena och livet övergår till en mindre prasslig miljö. För tillfället vilas huvudet från ord och bokstäver. 
 
 
 
Studentens rum används som förvaringsutrymme för kläder och annat som man inte orkar ta tag i (läs: odiskade matlådor). Efter tentaperioden samlas kläderna ihop för att kastas in i en tvättmaskin och bli rena. Hela garderoben går från smutsig till ren! (Det vill säga om alla tvättmaskiner inte redan är upptagna i studentområdena)
 
 
 
Kaffet håller studenterna vakna under tentaperioden. Efteråt är bönorna (eller, vem försöker jag lura. Studenterna köper ju Eldorados pulverkaffe) helt slut och man springer till affären för att köpa nytt. 
 
 
 
 
Jag tänker fortsätta på ämnet drycker. Energidryck är för vissa ett vinnande koncept både under tentapluggandet och i tentasalarna. Efter tentaperioden fortsätter man att dricka Red Bull, men man lägger även till lite alkohol på det. Så mycket roligare när man ska tentafesta!
 
 
 
Just det, fest var det ja. Den nedstämdheten och förtvivlan man känt under helvetesveckorna byts ut mot glädje. Tentorna är klarade och man kan fokusera framåt!
 
 
 
Eller... Vem försöker jag lura nu. Det är kanske inte alltid på det viset. Tentaperioden behöver ju inte alltid resultera i bra tentaresultat...
 
 
... men det problemet skjuts i så fall upp och det är ändå tentafest som gäller. 
 
 
 
(Varning för knowledge bomb)
 
Och med tanke på fest. De kvinnliga studenterna måste ta tag i något innan de kan visa sig barbenta eller i strumpbyxor. Innan tentaperioden inleds har de kvinnliga studenterna ben som är lena som en bebisbak. Dock så kommer dessa att under pluggperiodens gång få en alltmer hårigare karaktär (Ja tjejer. Det är bara att erkänna. Lika sant som att vi alla har minst tre par fultrosor i garderoben så är det faktiskt så att ansningen inte prioriteras när man knappt orkar stiga upp på morgonen). När sista tentan är gjord går vi raka vägen hem och låter rakhyveln göra jobbet. 
 
 
 
Tentaperioden innebär också mycket ätande samtidigt som man inte alltid prioriterar aktiviteter som innebär att man rör på sig. Detta resulterar i lite extra hull på magen och ett starkt behov av löprunda efter tentorna. (Det inleds redan under tentafesten där man ser till att röra sig lite extra på dansgolvet)
 
 
 
Men sedan finns det ju också saker som aldrig förändras...
 
 
 
 

I'm here!

Jag har inte försvunnit. Jag lovar! Jag har bara haft lite saker att pyssla med. Sedan jag skrev tentan i torsdags har jag:
 
  • Ätit middag med Michaela, Annica och Asma på l'Ardoise
  • Varit med på förfest inför "färgfesten" och kepsat för första gången
  • Haft svensklektion
  • Utekväll med grekerna Krista och Aris och bosnien Dado
  • Ätit söndagslunch på le Bureau med Victoria
  • Sovit
  • Planerat våren
 
Sådär. Då vet ni var jag har varit!
 

mesaventures

Borttappad svensk i Frankrike med rätt att läsa reglerteknik på ett språk hon inte riktigt behärskar.

RSS 2.0