Jullov!!!!

Nu är det äntligen jullov! Ikväll har det varit julmys på Camp Sweden. Imorgon tar jag och Michaela bussen från Grenoble klockan 06:00. Så... God natt så hörs vi när jag hamnat på svensk mark!

Det ÄR svårt med språket... I alla fall ibland...

Jag och Hannes sitter och pluggar marketing när Elodie ringer till mig. 
Hon börjar prata om att äta middag och jag förstår det som att det är imorgon vi ska göra det innan vi drar vidare till avslutningsfesten innan julen. Hon förklarar var restauranten ligger och att vi ska vara där vid åttatiden. Jag säger att jag ska se om någon annan vill hänga på. Sedan frågar jag vilken tid hon ska vara vid Bastiljen (platsen för festen) imorgon. Jag har köpt biljett för att vara där 22:30 och hon hade köpt för 23:00 och det tyckte vi var ganska så bra tajmat.
 
När jag lagt på säger jag till Hannes att det är lätt att förstå Elodie och han säger att samtalet verkat gå smidigt. Jag känner mig nöjd och tänker att jag faktiskt klarar mig ganska så bra med min franska nuförtiden. 
 
Tio över åtta ringer Elodie till mig och frågar var jag är... Restaurantbesöket var tydligen för ikväll... 
OUPS!!! Aj då... Ett litet missförstånd hade tydligen uppstått...
 
Jag sa att jag ju hade tenta imorgon så det blir till att plugga ikväll, varpå hon sa att hon tyckte att jag kunde det ganska så bra vad hon hade sätt och hon önskade mig lycka till. Samtalet avslutades med att vi skulle ses imorgon. Elodie har också varit utbytesstudent. Förhoppningsvis förstår hon hur det känns. 
 
Jaja... Ibland är det svårt för mig att hinna med i alla höger- och vänstersvängar... 
Såhär kan mitt franska liv se ut ibland. 

Nu hade jag velat vara i Linköping...

Den 18 december 2011, för exakt ett år sedan, vaknade jag upp med ett ryck. Jag hade försovit mig. Jag hade tio minuter på mig innan buss nummer 3 gick från Ryds Centrum. Det var Ericas födelsedag och vi skulle överraska henne med tårta. Dagen innan hade jag släppt mekanikplugget och istället bakat en chokladtårta med juleskumsmousse (eget recept). Jag blev supereffektiv och jag hann faktiskt med bussen (vilket är ännu mera beundransvärt när man tänker på att jag hade en tårta att balansera på väg mot bussen). 
 
Lite senare stormade vi flickor in i Ericas sovrum. Jag förstörde ju såklart ögonblicket genom att säga "Ett fyrfalldigt leve för Sofie idag, hon leve", varpå alla andra dels blev förvirrade över namnet på födelsedagsbarnet och sedan sa de ingenting för att jag tydligen glömt säga "Hipp Hipp"...
 
Efter sjungandet åt vi frukost hemma hos Erica och Anna tills det var dags att ta sig till skolan och återigen tentaplugga. 
 
Jag hade gärna velat göra en tårta till dig tjejen, men i år var jag 200 mil för långt bort. Dock kanske du detta år fick höra rätt namn efter "Ja må hon leva"...
 
Puss på dig!
 

Måndagmorgon

Idag var det inte lätt att komma upp ur sängen. Så fort jag rörde mig påminde min kropp mig om gårdagens skidåkning. Jag ska berätta om hela äventyret lite senare, för jag lovar att det finns några godbitar (som Michaela så fint dokumenterat). Men mer om det senare!
 
Idag är är det marketingplugg som gäller. Jag har valt att stå upp och plugga eftersom det är lite för smärtsamt att sitta ner... VIlken tur att IKEA gjort mig lite gladare med sitt julmatsutbud. Lussebullar är inte det sämsta man kan äta när man ska plugga in alla olika steg i marknadsföringsanalysen. 
 

Redo!

Nu är det dags! Nu är det bara att bli färdigpackad så år det bara att åka till Les 2 Alpes och kasta sig ut i backen!

En liten tanke till min syster!

 
Idag har Emelie flyttat till en ny lägenhet i Oslo. Jag tror och hoppas att det kommer bli sjukt awesome superbra i den!!! Men jag kan inte låta bli att bli lite orolig för henne när jag tittar på det här... 
 
 
 

Jag är i Frankrike för att plugga. Eller?

Inte mycket uppdateringar i bloggen denna vecka... Skolan tar över lite för mycket av min tid. Veckan har bestått av kvällsmys på Camp Sweden, promenader i Grenoble och läxläsning. Igår träffade jag min "marrain" (min personliga franska fadder), hennes parrain (manlig fadder) och en brasilianska som kände min marrain.

Lördagen har bestått av svenskundervisning (den sista för i år) och sedan plugg i marketing. Mina väggar i lägenheten pryds numera av den ena marketingkursen. Troligtvis kommer dessa rivas ner som fort tentan är gjord på torsdag...


 

Men imorgon blir det desto roligare! Skidåkning i Les deux Alpes står på schemat. Första gången i mitt liv ska jag prova på utförsåkning. Som Michaela så fint uttryckte det: "Vi visar dig lite grann hur man gör och sen får du hålla på i barnbacken. Vi kan titta till efter ett tag och sedan kan du åka i en lite större backe"

Ja du Michaela. Vi får väl se... Du har ju inte berättat för mig hur man tar sig upp i liften!

Återkommer efter mitt första äventyr i de vintriga franska alperna!

 

 

Lucia!

 

Fête des lumières

 

Fête des lumières!

Igår drog vi iväg till Lyon för att uppleva "Fête des lumières", ljusfesten. jag tror att det är lättare att förklara denna kväll med hjälp av bilder:
 
 
Svenskor gånger två, fransyskor gånger två:
Victoria, Elodie, Sofia, Farah
 
 
 
 
Som Victoria så fint sa: Mitt hjärta är ett plockepin
 
 
Fint hus i gamla stan
 
 
 
 
 
 
En glad Sofia med en koncentrerad victoria i bakgrunden
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Då var jag ikapp! (nästan i alla fall)

"Sedan ska ni lämna in deluppgiften på tisdag. Ni hinner kanske till och med göra det efter lektionen, eftersom vi redan gått igenom det mesta"
 
Ja så lät det i tisdags när min lärare inledde uppgiften vi ska ha fram till lovet.
Nu är jag klar det den. Sju timmar extra tog det...
 
Ja det är såhär det kan vara i Frankrike ibland. Det är en liten tidsfördröjning för mig under lektionerna... Och ganska så många frågetecken efter dem...
 
Jag har i alla fall tur att jag har Clement. "Louise, tu as compris?" (Louise, har du förstått?), är hans standardfras. Ibland svarar jag att jag tror det. Oftast svarar jag nej, varpå han lugnt och sansat går igenom vad som händer där framme vid tavlan när läraren förklarar. 
 
Sciences industrielles en automatique continue et séquentielles... Den kursen kan verkligen få mig att förvandlas till ett frågetecken...

Att plugga reglerteknik med fransmän...

Är lite som att försöka tävla mot en Ferrari med en Smart.

Långsam accelerationstid, alltid lite efter och hur mycket man än jobbar kommer man inte riktigt ifatt...

Svenskt julmys och lationrytmer

Igår kväll bjöd jag över Aris på en plockmatskväll med svenskt glöggmys som avslutnimg.
Halvvägs in i käkandeet tittade Victoria in.
 
 
Jag och Victoria har en lista på vad vi ska ha hunnit göra i Grenoble innan vi åker härifrån. Det kan vara allt från att dricka green chaud till att åka på utflykt till någon närliggande stad. Igår skulle vi pricka av ännu en sak från listan. Vi skulle nämligen lära oss (eller, försöka lära oss i alla fall...) dansa salsa! Det finns en klubb som har gratis salsalektioner på torsdagar så det skulle passa oss perfekt. 
 
När vi fattat mod till oss mötte vi upp Elodie och Farah för att gå till klubben. Tyvärr hade kursen redan slutat när vi kom dit så det var bara för oss att föröka klura ut hur man gjorde ändå. 
 
På klubben fanns många kända ansikten. Det var här alla mina latinoamerikaner från franskalektionerna hängde! Det är alltså på det här stället jag kan knyta kontakter med argentinarna, colombianerna och brasilianarna. 
 
Det skulle inte förvånade om vi halkar in på det här stället någon annan gång...
 
 
En anings suddig bild på Farah, Elodie och Victoria
 
Victoria med Aris
 
 

En fjärdedel av tjugofyra

Jajamensan! Nu har det redan gått en fjärdedel av tjugofyra av decemberväntan till julafton. 
I Frankrike varvar jag plugg och julmys.
 
Igår hade jag tenta i Supply Chain Management. Jag var väldigt noggrann med att skriva "Etudiant international" och "ERASMUS" på alla papper. Nu är det bara att vänta på resultatet. 
 
Under onsdagskvällen hade jag och Victoria franskalektion, där vi fick tillbaka vårt slutprov. Hemkomna vid halv nio firade vi 1,5 tagna credits med julmys. Vi passade också på att pimpa Camp Sweden och satte upp en pepparkaka  på alla sju dörrar, hjärtan till pojkarna och stjärnor till flickorna. Detta ledde till lite förvirring för Hannes då han vid sin hemkomst inte riktigt kunde greppa att det var på hans dörr som det hängde ett pepparkakshjärta med sidenband på. Ursäkta för förvirringen, men nu är det i alla fall jul på 27 Rue Thiers! 
 
 

Det rullar och rullar och rullar...

Tjolahopp!
 
Vecka 49 bjuder ikväll på tisdagskväll. 
En tisdagskväll med en trött svensk tjej i Frankrike. 
Imorgon väntar tenta som hon pluggat lite för lite till. 
Inte trodde jag att min första riktiga stresspluggning skulle ske i Frankrike inför en tenta på franska. 
Men vad ska man göra när studierna på GI inte lämnar alltför stort utrymme till tentaplugg?
 
Jaja. Nu har jag sagt det tråkiga om skolan. 
Vad gjorde du i helgen Louise?
 
Ja det ska jag berätta för er!
 
I lördags kväll var jag och Victoria på IKEA och köpte svenskt julmys. 
När vi kom fram till kassan frågade de vilket land vi var ifrån. 
De blev nog inte alltför förvånade när vi erkände att vi var svenskar. 
Vi hade ju trots allt fyllt vagnen med julmust, glögg, pepparkakor, saffransbullar, sill och mycket annat...
 



 
 
 
Senare bjöd vi fransyskorna Elodie och Farah på pepparkakor, lussebullar och glögg. 
Efter detta gick vi till en pub i centre ville. Trevlans!!!
 
 
 
 
På söndagen var det julmarknad som gällde. Här står Michaela och inspekterar popcornte samtidigt som hon dricker vin chaud.
 
 
 
Nej nu ska jag ladda inför skola imorgon mellan 8:00 och 20:30. 
 
Wish me luck!!! 
 
 
 
 

Mycket att göra...

...
 
Återkommer på torsdag...

mesaventures

Borttappad svensk i Frankrike med rätt att läsa reglerteknik på ett språk hon inte riktigt behärskar.

RSS 2.0