Bye bye Automatique!

Yes! Sista tentan har skrivits. Ingen mer automatique!
 
Den här kursen har varit lite av en ångestkurs. Vet har varit väldigt svårt att hänga med både på föreläsningar, lektioner och labar. Kursen är på 4 credits (alltså lika mycket som 4 högskolepoäng), men fransmännen har ändå lyckats trycka in 14 föreläsningar, 13 lektioner och 3 labar à 4h. I Linköping är motsvarande kurs, reglertekniken, på 6 Hp. Automatiquen tar upp nästintill allt innehåll för reglertekniken, plus att vi har tre andra mindre delar. jag kan inte riktigt förstå hur mycket man ska kunna göra för 4 poäng, men nu är det i alla fall gjort... 
 
När jag kom in i tentasalen (självklart som första elev...) tittade jag på listan och fann mitt namnn längs ner. Som enda utbytesstudent i kursen fick jag sitta längst bak i salen. Första halvan av provet var en QCM, ett flervalsprov där det "bara" var att kryssa i sina svar. "Fel svar ger minuspoäng" stod det i beskrivningen och jag kände att jag nog var körd på denna del. Men till min glädje fortsatte jag läsa paragrafen och fann inom en parentes "sauf des etudiants étrangers" (förutom för utlänska studenter) och jag kände mig genast lugnare.
 
Andra delen av tentan var indelad i tre delar. Den första delen var en beskrivning av en pappersindustri som man sedan skulle beskriva med hjälp av GRAFCET. Det var svårt att hänga med i svängarna när jag läste texten så jag gick istället vidare till de resterande två delarna som var mer eller mindre räkneuppgifter. 
 
Efter tre timmar var fransmännen tvugna att gå så kvar fanns bara jag och en tentavakt. Det är inte att man känner sig lite speciell genom att vara enda utbytesstudenten i kursen. 
 
Med lite skicklighet och mycket tur har jag förhoppningsvis klarat tentan. Annars så får jag väl ta att läsa reglerteknik i Linköping i höst. 
 
Nej nu ska jag släppa plugget. Tentafestmiddag väntar ikväll!
 

När det inte är vägen som är målet

... nej det är faktiskt målet som är målet under tenta-p. 
Jag längtar tills att tentan är över. Det känns lite som att mitt liv kommer komma tillbaka!
Nu ska jag läsa igenom några småsaker och sedan tar jag ledigt. 
Morgondagens tenta kommer jag att behöva göra utvilad. 
Vi hörs imorgon eftermiddag när jag har dansat ut från Amphi Barbillon!
 
 
 
 
 
 

Sista pluggdagen på detta tenta-p!

Jajamensan! Imorgon har jag den sista tentan och jag måste erkänna att det känns jätteskönt. Att ha tenta-p i Frankrike på franska har varit en prövning. Det måste jag erkänna. Det franska skolsystemet fungerar på ett annat sätt än vad jag är van vid hemma på trygga Linköpings Universitet. Att jag sedan pluggar på franska innebär en stor prövning och jag märker att jag inte riktigt orkar sitta lika länge som jag gör hemma. 
 
Nu tar jag första kaffekoppen för dagen och trycker igång lite musik på Spotify. Sista rycket!
 
 
 
 
 

Måndagspub

På måndagskvällen släppte jag böckerna för att dricka lite öl på "Les frères Berthom". Det hade blivit dags att säga hej då till Elodie och Farah som flyttar till Toulouse för att göra sina exjobb. 
 
Andra som var med på äventyret var Halston, Sofia och Quentin. 
 
Pour Elodie et Farah:

Merci beaucoup pour ce semestre!
Elodie, tu a été un marrain parfaite pour moi. Merci pour ton aide sur l'ecole et tout le chouettes que nous eu emsemble.

Bonne chance avec vos stages à Toulouse! 

 
 
 

En lugn helg på Camp Sweden

Den här helgen har mestadels innehållig pluggande. I alla fall för mig och Hannes. 
När de andra har åkt skidor har vi suttit och räknat inför tentorna.
Med varm choklad och peppningar har vi klarat oss igenom dessa dagar. 
Imorgon kör vi igen!
 
 
Jaja. Roligare än såhär blir inte blogginlägget från 27 januari 2013.
 

Jag reser mig igen...

Tentaveckan avslutades med lite barhäng igårkväll med vissa av de som ska lämna Grenoble nu när första terminen är slut. 
 
Nu är jag nyss hemkommen från svenskundervisningen. Idag blir det till att kötta Automatique (eller reglerteknik för den som önskar). En tenta kvar nu så det är bara att ladda om och fokusera på målet!

Gökbo, från början till slut

Under hösten har jag och Michaela varje fredagsmorgon  (i varje fall varje fredagmorgon vi varit i skolan...) tvingats genomlida "Internationalisation des Firmes". Lärarnas (enligt mig för dagen) påhittade scheman har inte stämt med elevernas, vilket innebär att till exempel när eleverna tror att vi börjar åtta, kan lärarna tycka att vi börjar halv nio. Sedan får man självklart ta i beräkningen att om lärarna tror att man börjar halv nio kommer de in i föreläsningssalen tjugo i nio. 

 

I kursen har vi haft två föreläsare. Den manliga, som är ansvarig för kursen, har tre timmars långa föreläsningar där han oftast använder sig av två slides per föreläsning. Han sätter sig längst fram i föreläsningssalen på katedern och placerar sina fötter på bänkraden framför. När han inte sysslar med att rita obegripbara figurer på tavlan sitter ahn där, med armbågarna lutade mot knäna, och filosoferar. Jag har svårt att inte göra kopplingen till en uggla som sitter på sin pinne och funderar för livets frågor. För visst filosoferar han. Han har så mycket tankar i huvudet och allt ska ut samtidigt. Han flyger iväg med sina tankar och istället för att hålla sig till ämnet (alltså det som står på hans lika diffusa power-pointslides) pratar han om allt mellan himmel och jord och det är tvära kast mellan ämnena. Till och med fransmännen säger att de har svårt att hänga med i hans resonemang. Hur i *piiiiip* ska stackars utbytingar som jag och Michaela hänga med? 

 

En kvart efter att den manliga föreläsaren entrat salen kommer den kvinnliga föreläsaren in med en kaffekopp i ena handen och med ett leende som lyser "guuuuud vad mysigt med föreläsning". Den där kaffekoppen är något som jag och Michaela inte riktigt har kunnat hantera. Vad det är som så kraftigt upprör svenskorna är svårt att säga, men antagligen är det att hon kommer in lagom till när det vanligtvis är kaffepaus i Sverige och att de blir påminda om att istället för få en kvarts rast måste lyssna på ugglan i en timme till...

 

Denna kurs har mestadels varit ett gökbo, där eleverna kommer och går lite som de vill, när lärarna inte vet när vi har redovisingar och där man verkligen får förståelse för "fransk tid". Jag har under ett flertal gånger fått några emotional breakdowns under denna kurs när jag inte vetat om jag ska skratta eller gråta. Jag har oftast valt att se det komiska i situationen och resultatet har blivit skrattanfall. Jag har inte kunnat hjälpa att jag får upp min ugglebild när fransmannen sitter där framme och snackar om något jag inte har en aning om. Jag kan tänka mig att det varit en aning ansträngade för Michaela att sitta bredvid mig och försöka tygla sig när hon märker att jag anstränger mig för att inte bryta ihop av skratt.

 

Gökbo var det ja... (eller, ugglebo hade för mig varit en bättre förklaring av situationen).

 

Idag skulle denna kurs tentas av. Jag och Michaela kommer in i salen en kvart innan tentan ska starta. Den enda som är i klassrummet är tyskan Catherine. Tio i nio är vi fem i klassrummet: tre utbytesstudenter och två fransmän. Många kommer fem minuter innan tentans start, men de flesta studenter droppar in prick nio. Dock så lyser fortfarande tentavakter och/eller föreläsare med sin närvaro. Tio över nio (observera tio minuter EFTER att tentan skulle ha startat) kommer föreläsaren in med sin vanliga avslappnade stil. För det första tycker han att vi sitter för nära varandra och börjar säga till eleverna var de ska sätta sig. Efter det säger han att för att det ska vara lika rättvist för alla får utbytesstudenterna inte ha lexikon. Jag hade annars tyckt att det skulle vara MER rättvist om man hade fått ha lexikon på en tenta där frågorna är på sitt tredjespråk... Jag frågar Elodie om jag verkligen uppfattat saken rätt och hon säger att jag nog måste lägga ner mitt lexikon i väskan. Föreläsaren ser att jag inte är helt nöjd med hans uttalande och till råga på allt säger han att jag inte får sitta där jag sitter utan måste gå upp och sätta mig längst bak i salen. Jag placerar mig bakom Michaela och börjar svära lite om att detta spektakel. Jag lägger mina två ordböcker bredvid mig lite längre ifrån, ifall han skulle ändra sig angående lexikonförbudet. Som tur var fick vi skriva på engelska om vi ville så med den vetskapen var jag ändå ganska så lugn angående språkbiten.

 

 

 

När föreläsaren säger att vi kan sätta igång tycker vi elever att det fattas något. Vi har nämligen inte fått några papper att skriva våra svar på. Föreläsaren börjar då distribuera ut papper : två vita, två gröna och två orangea var. På de vita ska vi skriva fråga 2 och 3, på de orangea ska vi skriva fråga ett och gröna pappren får användas som kladdpapper (eller om vi ville även skriva fråga 2 och 3 på om de vita inte räckte).

 

När jag satt igång att börja tänka vad jag ska svara kommer föreläsaren upp längst bak i salen och sätter sig till vänster om mig i fönstret med fötterna på bänken. Om det var dags för mig att konvertera till hinduismen var det nu, för aldrig har jag tidigare trott så starkt på reinkarnation. Han MÅSTE ha varit en uggla i sitt förra liv! En kvart i på tentan kommer den kvinnliga föreläsaren in (UTAN kaffekopp, surprise bomb!) med samma mysiga leende.

 

Efter ett tag frågar Michaela om hon får använda ordlistan för att hon inte förstår ett ord. Efter lite diskussion föreläsarna emellan säger de att hon får det, varpå jag tar fram min. Detta var nog tur för att ett "entreprise occidental" var ett "västerländsk företag" hade jag ingen aning om.

 

Tentan forskrider och jag skriver för fullt. Fransmannen några rader framför mig sitter och sms:ar. Brasilianarna pratar lite portugisiska. Men andra ord är det en ganska så avslappnad miljö i tentasalen.

 

Efter tre timmar lämnar jag in mina svar. Dock hade jag skrivit en del av svaret på fråga två på ett orange papper, men eftersom jag använt kladdpappren fick det bli så.

 

Internationalisation des firmes – gökbo från början till slut.

Färdigpluggat för idag!

Nu lägger jag bort mina papper i "Internationalisation des firmes". Imorgon är det tenta och det enda jag har kvar att göra är att samla inspiration. Jag tänkte förbereda lördagens svensklektion. Jag har inte riktigt material så att det räcker för två timmar. 
 
Men efter det så blir det nog ett avsnitt av "Svenska Hollywoodfruar". Enligt mig ett helt okej sätt att avsluta en lång pluggdag och för att samla krafter inför en tenta. Vi ses på den ljusa sidan efter tentan imorgon!
 
 

Bara för att jag kan

Hej världen!
 
Självklart vill ni veta vad jag ätit idag. 
 
Eftersom jag inte vill göra er besvikna får ni en liten bild på vad man svänger ihop i en fransk kokvrå
 

Varför kan jag inte låta dig gå?

När jag står framför dig mår jag så bra
 
Jag känner mig vacker och jag är lycklig
 
Men när jag är ifrån dig börjar jag tvivla
 
Jag tvivlar på mig själv och de andra som är av din sort ger mig en annan bild än vad jag känner mig trygg med
 
Jag tror att du ljuger för mig
 
Du får mig att leva i en drömvärld som jag inte kan hantera
 
Jag vet att jag måste komma tillbaka till verkligheten
 
Jag vet att jag borde låta dig gå
 
Låta dig gå iväg från mig
 
Men det är så svårt att släppa taget om något som som stundtals ger mig tillfredsställelse och lycka
 
På lång sikt är du inte bra för mig
 
Det är dags att jag inser att jag måste lita på andras omdöme
 
Åh, älskade...
 
Älskade smalspegel
 
Du har aldrig varit bra för mig och kommer aldrig vara det
 
 
 
 

När jag bokar flyg...

... kan jag inte hjälpa att jag tycker att det är tråkigt att fylla i ett anspråkslöst "miss"
 
 
 
... blir jag förvirrad över andra personers matvanor /matproblem / mat-fixidéer.
 
 
... samtidigt som jag känner mig väldigt okomplicerad när jag väljer "no preference"
 
 

"Purchase Confimed"

Nu har jag köpt flygbiljett till Anna. Den 7 - 15 mars är jag alltså på äventyr i Buenos Aires!
 
 

En typiskt typisk och otypisk dag

En natt med ofantligt mycket vändande hit och dit och tråkigt lite sömn (typiskt tenta-p)
 
En lektion som ska starta 8 drar igång 8:10 (typiskt franskt)
 
Ett grupparbete som tar 20 minuter att starta (typiskt franskt)
 
En inlämningsuppgift på en caselösning som istället för att skriva en rapport handlar om att göra powerpointslides (typiskt underligt... eller typiskt fransk? Det ena föder nog det andra är jag rädd)
 
En huvudvärk som inte vill släppa (typiskt för lite kaffedrickande och lite sömn)
 
En power-nap efter lunchen (typiskt avslappnande och huvudvärkssläppande)
 
En tenta (typiskt jobbigt)
 
En fransos som sitter bredvid mig som är klar med tentan efter tio minuter och vill gå (typiskt skrytsamt)
 
En tentatant som säger att han måste vänta tills tio i två (typisk paragrafryttare)
 
En fransos (för den osäkre: samma som redan nämnts) som över hela salen börjar diskutera med tentatanten om att han borde få gå när han är klar (typiskt störande)
 
En fransos (ja, fortfarande samma...) som tar upp en bok ur sin väska och börjar ha läsestund (typiskt demonstrativt)
 
Två svenskar som är kvar sist i tentasalen (typiskt jobbiga påståenden att sätta "sant" eller "falskt" på)
 
En promenad hem från skolan (typiskt... ja typiskt vanligt när man har slutat)
 
Ett shoppingsug som infinner sig när Go Sport har sin slutrea (typiskt fyndbenäget)
 
Ett köp av en joggingjacka (typiskt konstigt ord?) som var på halva priset (typiskt perfekt!)
 
Sju kassörskor på Casino som inte har något att göra när jag kommer in i affären (typiskt få kunder och typiskt dålig likviditet)
 
En ny vara placerad bredvid rilletteavdeningen (typisk överdrift... snarare en rad på 30 cm) som jag var tvungen att köpa för att smaka med Victoria (typiskt oss att testa nya franska matvaror)
 
En snabb kassörska (typiskt... eller jag menar SÅ HIMLA OTYPISKT!!!!!)
 
En matkasse full, fast jag bara skulle ha bröd (typiskt mig... Måste jag nog erkänna)
 
En trött utbytesstudent som samlar krafter för att ta tag i en annan kurs (typiskt tråkigt och livslustdödande)
 
En fylld kaffekopp (typiskt uppiggande) 
 
En pepplåt (typiskt peppande)
 
Ett bloggavslut
 
Typiskt också...
 
 
 
 
 

En promenad längs med floden...

Vid lunchtid idag släppte jag och Michaela taget om pluggandet och tog en promenad längs med floden. 
Skönt att skingra tankarna ett tag!
 

 
 
 
 
 
 
 
En av Grenobles fruktmarknader

Kärlek till Google Translate!

"70% av utgifterna i FoU är avsedda för schack"
 
Nja... Låter inte alltför troligt.
 

femtusensextiosju, femtusensextioåtta, femtusensextionio, femtusensjuttio ...

Camp Sweden en måndagkväll i godtycklig lägenhet. 
Michaela och Hannes är placerade på varsin sida om rummet och kastar en boll mellan sig.
Jag tittar på flygbiljetter till Argentina. 
 
(femtusensjuttioett, femtusensjuttiotvå, femtusensjuttiotre...)
 
Kan de inte sluta snart?
 
 
(femtusensjuttiofyra, femtusensjuttiofem, femtusensjuttiosex...)
 
Tydligen inte...
 
 
(femtusensjuttiosju, femtusensjuttioåtta, femtusensjuttionio...)
 
Hur mycket är 1310 CHF i EUR?
 
 
(femtusenåttio, femtusenåttioett, femtusenåttiotvå ...)
 
Nu har de hållit på en timme ... 
 
 
(femtusenåttiotre, femtusenåttiofyra, femtusenåttiofem ...)
 
Ska jag flyga från Lyon eller Genève?
 
 
(femtusenåttiosex, femtusenåttiosju, femtusenåttioåtta ...)
 
Jag undrar hur underhållande de kan tycka att det är i längden...
 
 
(femtusenåttionio, femtusennittio, femtusennittioett ...)
 
Det är nog billigare från Lyon ...
 
 
 (femtusennittiotvå, femtusennittiotre, femtusennittiofyra ...)
 
MEN NU FÅR DE LÄGGA AV!
 
 
(femtusennitiofem, femtusennittiosex, femtusennittiosju ...)
 
Ja nu ringer det på Skype också
 
 
(femtusennitioåtta, femtusennittionio, femtusenetthundra ...)
 
- Nu går jag då...
 
 
(femtusenetthundraett, femtusenetthundratvå, femtusenetthundratre ...)
 
 
 
En helt vanlig kväll i Camp Sweden...
 
 
 
 

Bye Bye "Advanced Economics for Industrial Engineering"

Tentan avklarad!

Nu kan jag inte bestämma mig och det blir marknadsföring, internationellt företagande eller reglerteknik...

Jag tar nog en kaffe först.

Söndagskväll...

Klockan har slagit halv sex och jag tycker att det är dags att lägga ifrån sig ekonomipappren. 
Nu ska jag bara samla inspriation inför tentan imorgon. 
Jag tänkte gör a detta med en middag ute på stan med Victoria och Ben. 
 
Imorgon ska jag vakna upp pigg och glad. Ekonomitentan ska inte få stoppa mig!
 
 

Svenska-, ekonomi- och Barberoussehelg

God söndagsmorgon!
 
Igår morse hade jag som vanligt min svensklektion. Denna gång var det substantiven och deras obestämda och bestämda form i pural och singular. Vid hemkomster var det bara att sätta igång med ekonomipluggandet. Vid halv sjutiden räddade Victoria mig med att det snart var dags att äta middag på en restaurant här i centre ville. Trerätters även denna kväll och efter det drog fem gladingar iväg till Baraberousse, baren där man tänder eld på bardisken vid jämna mellanrum. Det blev ändå en relativt tidig hemgång för min del. Nu sitter jag med kaffekoppen i ena handen och är redo att plugga igen. Tenta i "Advanced economics" väntar imorgon bitti. 
 
Bises!

Camp Sweden - platsen där ilandsproblemen växer på träd (eller i hus)

I hyreshuset på 27 Rue Thiers bor sex svenskar. De har alla en varsin lägenhet...
 
På första våningen finns den största lägeheten som ingår i detta speciella "kollektiv". I sovrummet finns en dubbelsäng med tre ben, vilket innebär att sängen måste ta hjälp av förvaringslådan som finns under sängen för att kunna vara i lod. När man går ut från denna lägenhet får man vara försiktig, för det är väldigt lätt hänt att man får med sig handtaget när man öppnar dörren.
 
Vi går upp en våning och här finns det två lägenheter. För att kunna gå in och ut genom 2B krävs en del teknik, då dörren blivit en aning skev (ett låsbyte har också gjort det extra spännande när man ska låsa upp). När man lyckats att komma in i lägenheten tillkommer ännu ett dörrproblem: Toalettdörren går nämligen inte att stänga. Vilken tur att hyresgästen oftast är själv i lägenheten... 
 
På samma våning, i lägenhet 2E, upptäcktes det tidigt problem. Det började med att kylen inte fungerade, men tack och lov åtgärdades detta efter tre veckor. Badrummet är finfint, om det inte varit för den ytterst tunna skjutdörren utan lås samt handdukshängaren som vid minsta lilla nuddning ramlar i golvet. Att vattenkranen vid diskbänken under väl valda tillfällen lossnar från sitt fäste är något som hör till vardagsbestyren. Vattnet som rinner längt ytterväggen är också någon som hör till det charmiga till lägenheten. Med en ommöblering kunde hyresgästen undvika att regnvattnet och den smälta snön hamnade rakt ner på huvudkudden. Den knarrande sängen som under jämna mellanrum måste skruvas till är ett exempel på att ett hem kräver underhåll. 
 
Vi går upp en våning till och hamnar på 3A. En helt okej 20-kvadratslägenhet, om man kan inse charmen med en trasig toalettstol och en sprucken säng... 
 
Bredvid 3A finns 3B, där man inte kan finna många fel om man lägger sig på den grå mattan. Men denna frid och fröjd-bild förstörs när behoven tränger på. I badrummet har det nämligen bildats en naturlig svart fondvägg, där man även kan hitta fluffiga, vita punkter. Tänk vad lite fukt kan hjälpa till med inredningsdetaljer. 
 
På våning fyra hittar vi en 18-kvadratslägenhet. Köksbordets ena ben är för kort och har därför förlängts med godtycklig telefonkatalog. Även här har fukten hjälpt till med inredningsdetaljerna. Mellan ytterväggen och taket finns det just nu en svart rand som är några centimeter bred. Närheten till naturen erbjuds här, då det finns ett hål i taket som ger hyresgästen möjlighet till duschning i regnvatten.
 
På 27 Rue Thiers finns det sex svenskar. Alla har en varsin lägenhet. Varje lägenhet har en egen charm och egna fel och brister...
 
C'est normal! 
 
 

Veckorna som är ett nödvändigt ont

Alla studenter måste gå igenom den. De flesta kan hantera den...
 
Studenterna går in i någon sorts dvala där världen begränsas till skolan och hemmet.
Det viktigaste för överlevnad blir kaffe. Den underbara mörka drycken som för tillfället piggar upp. 
Ju längre tiden går, desto mindre mjölk finns i kaffekoppen.
 
Liksom kaffet, blir ringarna under ögonen mörkare och mörkare...
 
Du. Får. Inte. Vila. Än.
Ett mantra som på något sätt får den trötta studenten att fortsätta. 
 
Studenten måste ta sig igenom den. 
Den ger studenten ångest och tar för stunden bort lite av livslusten...
 
Men den är också den som för studenten närmare examen. 
Det är en lyckad sådan som ger papper på att studenten åstadkommit något. 
Den påminner studenten om att slit kommer löna sig. 
 
 
Detta mina vänner, är tenta-p... 
 

Torsdagspepp!

Torsdagsmorgonen började med att se klart på sista delen av Stenbecksdokumentären (tack SVT Play!). 
Just nu snöar det i Grenoble. Inte kul! Jag vill ha tillbaka solen som lyste på mig igår.
 
 
 
Under tentaperioder gör man allt för att hitta inspiration och slå bort alla tankar om att man är trött. Kaffet blir ens bästa vän och sminket får dölja de mörka ringarna under ögonen. Jag hittar inspiration genom musiken. Ni skulle veta hur många låtar man kan beta av under tentaplugg. Nu börjar jag på dagens första kopp kaffe och peppar inför reglerteknikslektion med hjälp av Den svenska björnstammen!
 
 
 

Say whaaaat?!

 
 
Okej jag erkänner. Jag var en av de deltagande i experimentet men inte under någon gång trodde jag att jag var två burkar... 
 
Vi kan ju i alla fall dra slutsatsen att det är intressant att läsa andra studenters rapporter!
 
Klockan 21 packade jag och Hannes ihop våra saker för att sedan lämna Génie Industriel. Idag blev det 13 timmars skoltid. Tenta-p är i full gång! 
 
 

50-årsfirande!

 
Just det. Gratts på födelsedagen kära farbror!
 

Fyra dagar i Frankrike med storasyster!

 
 
Mellan onsdag och söndag var Emelie i Grenoble. Vi hade en helt perfekt systerweekend innehållandes shopping, promenader och en massa god mat!
 
 
Torsdagen inleddes med frukost på Chardon Bleu. Vi var ju tvugna att ladda upp inför shoppingrundan!
 
 
 
På kvällen åt vi middag med Victoria på "La table ronde". Det blev grodlåt för alla tre.
 
 
 
 
 
 
Under fredagen shoppade vi ännu mer. Vi kunde ju inte hjälpa att alla reor började under onsdagen. Vi fyndade bland annat på Lafayette, Tommy Hilfiger, Manoukian och Kokaï. Fredagen avslutades på en fransk restaurant med Elodie, Farah och Victoria. Vi åt tre rätter för 20 €. Jättebra pris och det var riktigt hög klass på maten! Trots varning från fransyskorna kunde vi svenskor inte motstå att testa sniglar. Och tänka sig, det var supergott!
 
 
 
 
 
Storasyster hanterar "snigelbesticken" galant!
 
 
På lördagen gick vi upp tidigt för att åka till La Terasse för att ha svenskalektion. Jag tror att Emelie tyckte att jag gjorde ett finfint jobb som lärare :)
 
Under eftermiddagen sken solen så vi bestämde oss för att ta en promenad upp till Bastiljen. 
 
 
 
 
 
 
 
Lördagskvällen inleddes på "Les frères Berthom" med öl. Sedan var det dags för ostfondue på "La fondue"
 
 
 
Tack Emelie för ett awesome veckoslut!!!
 
 

Back in France!

Nu har jag varit i Frankrike i två dagar. Mitt liv här kommer i tre veckors tid till stor del handla om plugg, men det är smällar man får ta ibland. Att skriva sex tentor är inget jag ser fram emot men med lite planering kan det kanske gå vägen. 
 
Idag tog jag och Sofia efter några timmar i programmeringssalen en promenad i Parc Paul Mistral. Solen lyste och det var inte konstigt att vi fick vårkänslor. Tänk att det bara är 8 januari!
 
 
 
Ikväll och imorgon ska jag vara effektiv för sent imorgon kväll kommer storasyster på besök. Längtar att få ha fyra dagar med henne här nere! 
 
Nu blir det att återgå till "Internationalisation des firmes", a.k.a djävulens påfund. Bye bye!

Färdigpackad!

... ja nästan i alla fall. 
 
Idag var det sista dagen i Sverige och den spenderades i Linköping. Massa att prata om och sedvanligt åts det Kalevchoklad. Fem månader efter provsmakningen är de flesta sorter provade. 
Bäst: Crème brulée
Sämst: Mörk choklad och grapefrukt (vilket också var den första som provades den 31 juli. Tänk att vi efter detta vågat fortsätta äta oss igenom dessa chokladkakor...)
 
Alltid kul att komma dit och alltid lite jobbigt att lämna, men nu ska jag dra vidare på nya äventyr!
 
Imorgon bitti sätter jag mig på tåget som ska ta mig till Oslo. Där väntas mys med storasyster innan jag på söndag drar vidare till Grenoble. Jullovet är över och jag är redo för ännu en termin i Frankrike!

Julen 2012

 
 
Nu har jag hunnit vara i Sverige i 1 1/2 vecka. Här kommer en liten sammanfattning
 
22 december
06:00 tar jag och Michaela bussen från Grenoble mot Geneve
09:10 äter vi frukost på Geneves flygplats
 
 
11:25 borde planet ha lyft...
11:40 tänker vi att planet borde ha lyft för 15 minuter sedan
11:50 tänker vi att planet borde ha lyft för 25 minuter sedan och börjar räkna på hur låg tid Michaela har på sig att byta plan och jag har att ta mig till tåget när vi landat på Kastrup.
12:05 lyfter vi
 
Som tur var hann Michaela med sitt flyg till landvetter och jag hann med mitt tåg mot Norrköping. Dock var det lite tajt för oss båda.
 
18:23 kliver jag av tåget på Norrköpings resecentrum där jag blir hämtad av pappa
19:10 kunde julfirandet börja i Kolmården!
 
 
23 december
Som vanligt åkte vi till Katrineholm. Detta år har gammelmoster hunnit bli 70 år!
 
 
 
 
 
24 december
 
 
Annat som hunnits med:
 
Middag på Meze
 

 
 
 
 
Efter att ha saknat ugn i fyra månader kunde jag gladeligen baka lite saffransscones när Falköpings upplaga av Sandénfamiljen hälsade på i Kolmården.
 
 
 
 
Skidåkning med familjen
 

 
 
Mys med storasyster
 
 
 
 
Mys med Emily
 



 
 
 
 
Lite pianospelande blev det också. Måste dock erkänna att jag känner mig ringrostig. Ett av mina nyårslöften är att jag ska lära mig alla stycken som jag en gång i tiden kunde spela så bra!
 
 
 
Tack Sverige för den här gången!
 
 
 

mesaventures

Borttappad svensk i Frankrike med rätt att läsa reglerteknik på ett språk hon inte riktigt behärskar.

RSS 2.0